Khamis, 22 Julai 2010

..::KENANGAN PRAKTIKAL ORTHOPEDIK::..

ASSALAMUALIKUM
SALAM SEJAHTERA
SALAM HORMAT
SALAM UKHWAH
SALAM WASILAH
HEHEHE...berapa banyak salam da......
SALAM SEBAGAI TANDA PEMBUKA BICARA...
Ha.. hari ini saya masih lagi menanti kedatangan abg2 atau kakak2 posto untuk penenpatan posting kerja saya sebagai JURUPILIH PERUBATAN CARAKERJA.. uih... hehehe

tak pa la...untuk mengelakkan kebosanan itu.. tiba-tiba saya terpanggil untuk berkongsi pengalaman-pengalaman berPRAKRIKAL di PENEMPATAN KLINIKAL sepanjang tiga tahun saya menuntut ilmu di KOLEJ SAINS KESIHATAN BERSEKUTU SUNGAI BULOH. kira mcm share pengalaman la ni.... hehehehee...sapa2 silalah komen nanti... hahah...buat adik2 JUNIOR kat kolej tu...sudi2kanlah menjengah nya... sbb lepas ni anda pulak yang pergi berklinikal .... apa2 pun SEMOGA BERJAYA abg senior ni ucapkan....hahahhahaa...
student praktikal lagi ramai daripada terapis..


baiklah...saya mulakan pengalaman klinikal saya ini... bagi klinikal ORTHOPEDIK....
TEMPAT: PUSAT PERUBATAN UNVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA (PPUKM)
NEGERI: SELANGOR DARUL EHSAN
SEMESTER : TIGA (2008)

INi adalah klinikal pertama saya....actually yang first adalah observation...tp observ saja kan....so..x kira lah... maka dengan itu..inilah pengalaman klinikal yang pertama.....

best...memang best praktikal kat sini....masa saya praktikal kat sini saya telah diberikan di bawah pemerhatian PUAN AMLA (utk minggu 1 dan 2) dan EN DIEN (minggu 3 dan 4)... hehehhe....memang best..banyak kenangan yg berlaku disini....
ha..inilah dia PUAN AMLA.. masa ni dia tgh berbadan dua.. COMEL KAN?
 KITA IKUTI KISAH KU BERSAMA PUAN AMLA DULU>>>
Puan Amla ini.....garang juga orangnya pada awalnya lah ya... hehehehee...... tp lama ke lama... dia ni sama kepala juga dengan diri ku nie....ha...duk bawah dia ni..kena rajin....tak boleh malas-malas... kalau malas2 nanti dia marah..(biasalah kan..kalau tak smpai bila2 la student tak pandai..betul tak??) hehehehhee.... dan masa dengan dia...selalu juga la saya ni turun naik wad SPINAL kt PPUKM tu...sbb dia incharge utk WAD tu la..... mula2 praktikal memang blurr...tak th apa..lumrahla kan...tp dengan PUAN AMLA ni la banyak saya blaja... Antaranya macam mana nak guna Goniometer dengan betul.nak buat assessment utk patient..konsep intervension....dan semua lah...dan ilmu yg dia ajar paling sy rasa bertuah sy dapat...adalah membuat kes study.... saya sangat gembira sbb dia ajar sy buat kes study dgn dia.. sbb nya..dia ajar saya SATU-SATU k.... bukan main ajar mcm tu je... SATU-SATU dia ajar!!! mcm mana nak buat kes study yg baik... smpai sy sem 6 sy pakai ilmu tu....alhamdulilah..kes study sy tak pernah mengecewakan....hehehe... TERIMA KASIH PUAN AMLA...hehehehee....

inilah MR DIEN....yg sebelah tu CIK HASLINA..terapis juga..

JOM KITA BERKENALAN PULA DENGAN MR DIEN NI!!!

hehehe...dengan en dien ni lagi lah sempoi..masa sy praktikal kt sana...dia br je masuk kerja..sama fresh graduate ag la masa tu....hehhehee....dia ni sangat2 sempoi.....hahaa...dengan dia ni selalu jugalah naik turun ward ORTHO... huahauhaua.... dia pun incharge untuk pt amputation..banyak sgt kes amputation kat sini...kesian tgk kadg2...tp nk buat mcm mana kan...hahhahaa..... dia ni pun banyak ajar mcm mana nak buat bandage utk amputation....nak buat ADL TRAINING ngan pt...dan lain2 lagilah...dengan dia ni..asyik ketawa je....satu persamaan kami...kami SAYANG DATO SITI... hehehehhee..leh plak cm tu kan...haha...dorg sibuk kata muka saya sama ngan diew...ish...jauh la beza..kuikuikukuiikuikuikuik.........
dan rakan2 yang sama praktikal ngan saya kat sini..nak tahu sapa??????

budak kelas saya ada tiga orang iaitu saya, ROSANORZIE, dan FARHANA HASHIM...

then ada senior saya batch 22 dua orang yang buat elektif masa tu..iaitu KAK DAYANG (elektif peadeatrics) dan juga KHALIZAH (elektif burn)

dan pada masa yang sama...ramai student wat praktikal kat sana...antarnya daripada...
DEGREE OT UiTM
DEGREE OT UKM
DIPLOMA OT UiTM

itulah kisah saya di PPUKM....dan bawah ni saya selitkan antara memori-memori indah saya di sana.....
pendangan dalam bilik rawatan
masa sama-sama gotong royong kemaskan bilik rawatan..


kek masa jamuan raya..sedapppppppp
hadiah cenderahati dari kami semua...untuk terapis PPUKM

 

   

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails